
Når verdens første atombomber ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 fikk verden se hvilke krefter atomenergi er, samtidig som det ble gjort erfaringer om skadevirkningene av radioaktiv stråling. Største delen av disse byene ble lagt i ruiner og flere hundre tusen døde momentant.
Blant de overlevende var det imidlertid stor variasjon i hvem som kunne motstå slike massive strålingsdoser. Særlig bemerkelsesverdig er historien til den japanske legen Dr. Tatsuichiro Akizuki (1916-2005) som arbeidet på et sykehus i Nagasaki kun 1,5 kilometer fra bombens nedslag.
Alle i dette området døde av stråling unntatt Dr. Akizuki, hans stab og hans pasienter. I et område som amerikanerne advarte mot å oppholde seg i de neste 75 årene gikk de rundt i sandaler, uten verneutstyr og hjalp mange av ofrene i ruinene. Dr. Akizuki viet resten av sitt liv til å forske på hvorfor dette fenomenet kunne oppstå. Han fikk selv ingen bivirkninger av de massive stråledosene, levde et langt og produktivt liv og døde 89 år gammel.
I sin bok, Documentary of A-bombed Nagasaki, beskriver han sine opplevelser. Han mener det først og fremst var maten han og sykehuspersonalet spiste som reddet deres liv. De spiste enkel tradisjonell japansk kost bestående av misosuppe, upolert ris, enkle grønnsaker og tang.
PS. Denne type kosthold er beskrevet i Mat som medisin, samt mer om betydningen av et mineralrikt kosthold for å motvirke den stadig økende graden av stråling vi utsettes for.
Les mer om Dr. Akizuki og kosthold og stråling på Dr. Bjørn Øverbys – Helsebloggen:
Legg igjen en kommentar