
Med internett og sosiale medier har besserwisserne dukket opp som paddehatter. Det er så mange genier der ute som har sett lyset at en må ha sveisebriller for ikke å bli blendet. I vrimmelen av privatpraktiserende misjonærer, hobbyfilosofer, dommedagsprofeter, vekkelsespredikanter, karismatiske sektledere, åndshøvdinger, selvlysende guruer, trommende sjamaner, hekser, astrologer, healere og andre dørselgere i visdomsbransjen er det blitt stadig vanskelige å vite hva vi skal kjøpe.
Når eleven er klar kommer læreren, sies det. Vi får med andre ord den kunnskapen vi fortjener ut fra vårt eget modenhetsnivå. All kunnskap passer derfor ikke for alle. Som i skolen må det tilpasses klassetrinnet eleven befinner seg på. En klasse for seg er religioner med tilhørende skulderklappforeninger, trygge rammer og med den ytre verden av kaos og fiender på behørig avstand. En parallellklasse er dem som sverger til vitenskapen med samme glød og iver. Her går englene i hvitkledde laboratoriefrakker og med evangelier av moderne dogmer og andre mytologier folk flest tror på.
I andre klasser oppfordres elevene til å tenke selv. Med famlende steg beveger de seg over i den filosofiske verden hvor alt ikke er sort-hvitt og blokkbokstaver lenger, men tankemessig betraktelig mer fargerikt og høyere under taket. Fra dette springbrettet er det mulig å ta sats inn i den åndelige verden til nye metoder av erkjennelse langt ut sinnets begrensede forestillinger og til livets ultimate mål av selvrealisering og omsider bryte ut av sinnets mentale fengselscelle og bli fri. Inntil da er vi alle fanger i et fengsel av våre egne mentale forestillinger. Det er bare størrelsen på cellen, møblementet og utsikten gjennom gitteret som varierer.
Det er forskjell mellom tro og viten. Religionene er basert på tro med ulike styrker på brilleglassene med alt fra sneversyn til blindhet. Vitenskap er å redusere troen til et minimum og håpe at det som er tilbake er viten. De to kriteriene for sann kunnskap, erfaring og fornuft er i siste instans også basert på tro. Andre garantier for sannhet finnes ikke. Hvis vi ikke kan stole på vår egen fornuft er det kun massemedia, galehuset eller lukket avdeling tilbake.
Å tro er også et intellektuelt valg. Det er fornuften som for enkelte sier at det er bedre å tro enn å forsøke å forstå. Slik det er fornuften som forteller pokerspilleren at det er best å hive kortene. De mer fritenkende med et brennende behov for å vite spiller videre.
At jeg eksister og er bevisst er den eneste sannhet jeg med sikkerhet kan vite. Ingen kan påstå at de ikke eksister og ikke er bevisst. Det er absurd. Herfra finnes det videre en metode av selv-undersøkelse med trinnvise skritt av å undersøke virkelighetens natur hvor en ikke går videre uten å kunne verifisere kunnskapen gjennom egen erfaring og refleksjon. Denne metoden er vedanta. Det er ingen tro, mytologi eller religion, men en systematisk kunnskap utviklet gjennom tusener av år. Det er grunnlaget for den kunnskapen jeg bringer til torgs og villig deler med andre på samme kanal. Det er med andre ord ikke min personlige livsanskuelse, private evangelium eller hobbyfilosofi. Det er ingen tro, men i størst mulig grad kunnskap basert på viten.
Enkelte av mine konkurrenter krever monopol på sannheten gjennom en bok de tror er skrevet av Gud,. Andre kan slå i bordet med enda kraftigere smell fordi Gud snakker til dem direkte. Selv om forlaget hevder Gud er forfatteren er det ingen garantier for at det ikke er et billig salgstriks, og dem som hører stemmer i hodet trenger kanskje noen andre å snakke med. Når begge disse posisjonene og andre i lignende kategori legges under mikroskopet er det tydelig at dette er tro og ikke viten. Som i poker kan det være sterke kort, men det kan også være en bløff. Det er et sjansespill. Viten er ikke poker eller terningkast med sannheten, men heller å gjør et grundig arbeid gjennom studier og egne undersøkelser.
Erkjenn deg selv. Det stod på inngangen til akademiet i Athen og er fortsatt like aktuelt. Grekerne innledet vestlig filosofi ved å ta de første stegene vekk fra myter og religion til selvstendig tenkning. Prøv det.
Fantastiske utforminger med gode – forhåpentligvis opp-våkende sarkastisk humor – supert Christian, Takk!
Men – men det og ta ansvar, og tenke selv, er dessverre ikke menneskets styrke i dagens samfunnstruktur, som vi jo vet er resultater av spekulative, manipulerende pregede metodesystemer, basert på overstyring.